Groene energielabels als drijvende kracht op de woningmarkt

Groene energielabels als drijvende kracht op de woningmarkt

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 18 oktober 2023

Er zijn veel verschillende manieren om je woning te verduurzamen. Denk aan zonne-energie, het verbeteren van de isolatie van vloeren, daken of spouwmuren, een warmtepomp of glasisolatie. Maar wat is het werkelijke rendement van verduurzaming, naast een gunstig energielabel? En welke impact heeft een zo’n label op de waarde van jouw woning?

Groene energielabels en woningwaarde

Het is een vaststaand feit dat energiezuinige woningen in trek zijn. De prijsverschillen tussen woningen met een laag of hoog energielabel zijn de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen. De onderlinge concurrentie en het aanbod groeien op de huidige woningmarkt, maar hierbij kan een gunstig energielabel het verschil maken. Woningen met een groen energielabel worden vaak boven de vraagprijs verkocht.

De kracht van groen

Iedere stap naar een groener energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Bovendien blijkt dat huizen met een groen label opvallend beter presteren op de woningmarkt: ze behouden hun waarde, worden sneller verkocht en ervaren een mindere prijsdaling.
Woningen met een minder gunstig energielabel brengen hogere energie- en gaskosten met zich mee. Maar dit betekent niet dat de woningen niet te verkopen zijn. Deze woningen met een geel, oranje of rood energielabel zijn vaak oude, maar toch charmante woningen. Deze karaktervolle woningen hebben een nostalgische aantrekkingskracht, maar het is geen geheim dat ze geassocieerd worden met hogere maandelijkse uitgaven als het gaat om energie en gas.

Win-winsituatie

Het verbeteren van de duurzaamheid van je huis is niet alleen een investering in de waarde van je woning, maar ook een slimme manier om te besparen op energiekosten. Bovendien, kan een gunstiger energielabel zelfs resulteren in een lagere hypotheekrente. Door te werken aan de duurzaamheid van je woning, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar kun je ook genieten van lagere maandelijkse hypotheeklasten.

Tips:

  • Vraag een energielabel aan. Sinds begin 2021 vindt de beoordeling van een energielabel niet meer online plaats, maar komt er een inspecteur bij jou thuis langs.
  • Informeer je over de mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Maak een afspraak met onze erkende financieel adviseurs duurzaam wonen en laat je adviseren in de mogelijkheden of bekijk dit artikel.