Financiering van een duurzaam huis: tips en mogelijkheden

Financiering van een duurzaam huis: tips en mogelijkheden

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 13 april 2023

Een duurzaam huis biedt niet alleen een hoger wooncomfort, maar bespaart ook op energiekosten en draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Het is daarom de moeite waard om te investeren in energiebesparende maatregelen. Maar hoe financier je deze investeringen? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden en tips.

Wat is een duurzaam huis?

Waar hebben we het eigenlijk over als we zeggen “een duurzaam huis”? Een duurzaam huis kan je helpen om je groene levensstijl werkelijkheid te maken. Er zijn verschillende soorten eco-woningen waaruit je kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld lage-energiewoningen waarbij je energierekening super laag blijft. Dan heb je ook nog de energieneutrale woningen, die net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. En als klap op de vuurpijl heb je ook nog passiefhuizen, waarbij de isolatie zo goed is dat er haast geen warmte verloren gaat.

Hoe maak je je huis duurzaam?

Met kleine investeringen kun je al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of vloer, het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen. Hiermee verhoog je niet alleen het wooncomfort, maar bespaar je ook op energiekosten en verminder je CO2-uitstoot.

Je huis verduurzamen: financiële mogelijkheden

Energiebesparende maatregelen kun je op verschillende manieren financieren. Als je veel spaargeld hebt, kun je een deel hiervan inzetten. Ook kun je een energiebespaarlening afsluiten of energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kies je een constructie die bij je past.

Verduurzaming integreren in je hypotheek: hoe pak je het aan?

Verduurzaming meefinancieren in je hypotheek is ook een mogelijkheid. Als je je huis wilt verbouwen en tegelijkertijd energiebesparende maatregelen wilt nemen, kun je ervoor kiezen om je bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten met een looptijd van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Je mag meer lenen voor een duurzaam huis, tot maximaal 106% van de woningwaarde.

De voordelen van een groene hypotheek voor een duurzaam huis

Een groene hypotheek is een speciale hypotheek die wordt aangeboden door geldverstrekkers. Met deze hypotheek worden huizenkopers gestimuleerd om een duurzame woning te kopen of een bestaande woning te verduurzamen. Vaak bieden deze geldverstrekkers een duurzaamheidskorting of rentekorting aan voor woningen met een hoger energielabel of woningen die naar een hoger energielabel worden verbouwd.

Het Warmtefonds: de energiebespaarlening voor verduurzaming

Het Nationaal Warmtefonds biedt een energiebespaarlening aan voor mensen die financiële ondersteuning nodig hebben bij het verduurzamen van hun woning. Deze lening is een verantwoorde en betaalbare annuïteitenlening tegen een aantrekkelijke rente, waarbij het bedrag dat je kunt lenen tussen de €1.000 en €65.000 ligt. Deze lening is ook mogelijk voor 75-plussers.

Duurzaamheidslening van de gemeente: financiering voor groene maatregelen

Diverse gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan om energiebesparende maatregelen te financieren. Dit is een persoonlijke lening met een vast rentepercentage gedurende de gehele looptijd. Via de website van je gemeente kun je controleren of deze lening beschikbaar is.

Subsidies voor een duurzaam huis: zo profiteer je ervan

Tot slot zijn er subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van woningen. Vanaf 1 januari 2022 zijn de subsidieregels verruimd. Neem je twee verduurzamingsmaatregelen, dan krijg je zelfs 30% van de kosten vergoed. Isolatie en (hybride) warmtepomp komen hiervoor in aanmerking en met de subsidiewijzer kun je zien welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente. Vanaf 1 januari 2023 is het bovendien mogelijk om subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel, waarbij gemiddeld 15% van de kosten wordt gedekt. Deze subsidie is van toepassing op maatregelen die na 2 april 2022 zijn uitgevoerd en de aanvraag moet binnen één jaar na betaling worden gedaan.

Duurzaam huis kopen

Ben je nieuwsgierig naar een huis dat te koop staat bij Beumer? Vraag dan het duurzaamheidsrapport op en ontdek direct wat je kunt verwachten. Maar laat je niet afschrikken door een laag energielabel. Zoals je hebt kunnen lezen is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Het rapport biedt inzicht in de verschillende manieren om het huis te verduurzamen, zoals het isoleren van muren en vloeren, het installeren van zonnepanelen en het kiezen voor beter isolerend glas. Het rapport is op maat gemaakt voor elk huis en houdt rekening met de huidige staat ervan. Op deze manier weet je al voor de aankoop van het huis waar je aan toe bent.

Advies nodig?

Onze erkende financieel adviseurs duurzaam wonen helpen je graag. Je kunt hiervoor contact opnemen met Jeroen Landzaat of Reinier de Bruin. Of plan direct online een afspraak.