Hypotheek afsluiten voor verbouwing verduurzaming | Beumer

Hypotheek afsluiten voor verbouwing of verduurzaming

Het is een bekend dilemma voor veel eigenaren van een koophuis: verhuizen of verbouwen? Waar je in eerste instantie misschien dacht aan een verhuizing, kan een verbouwing met direct een verduurzaming ook interessant zijn. Zeker als je jouw droomhuis niet kunt vinden. Beumer Hypotheken zet de mogelijkheden om jouw huis te verbouwen én te verduurzamen op een rij en laat je zien welke financieringsmogelijkheden er zijn.

Verbouwen of verduurzamen

Verbouwen en verduurzamen tegelijk

Als je gaat verbouwen is het raadzaam om meteen te kijken of je met kleine ingrepen je huis kunt verduurzamen. Met het isoleren van je dak, wand of vloer of het plaatsen van dubbel glas en zonnepanelen kan je al gauw honderden euro’s per maand besparen. Zeker in deze tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen. Bovendien kun je met een paar kleine investeringen direct subsidie aanvragen bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

 

Verbouwen of verduurzamen | Verkoopgaranties

Verbouwing en verduurzaming financieren met je spaargeld

Een eerste mogelijkheid om je verbouwing en verduurzaming te financieren is het inzetten van je spaargeld. De rente op je spaarrekening is namelijk lager dan de rente voor je hypotheek of lening. Daarom kan het interessant zijn dit geld te gebruiken voor je verbouwing. Pas wel op dat je niet al je spaargeld verbruikt. Een klein buffertje voor financiële tegenvallers is wel zo prettig.

 

Heb je geen spaargeld en is het een kleine verbouwing? Een persoonlijke lening kan dan uitkomst bieden. Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Iedere maand hetzelfde bedrag, een vaste looptijd en geen notaris- en taxatiekosten.

Gratis waardebepaling thuis | Verkoopgaranties

Meteen je huidige hypotheek verhogen

Een andere mogelijkheid is het verhogen van je huidige hypotheek. Bij het kopen van je huis, kun je de notaris vragen het hypotheekbedrag hoger in te laten schrijven bij het kadaster. Dit maakt het mogelijk om direct of in de toekomst extra geld te lenen voor je verbouwing en verduurzaming. Het voordeel van het verhogen van je hypotheek ten opzichte van een normale lening is de lage rente die je betaalt.

Hypotheek afsluiten voor verbouwing of verduurzaming | Beumer

Een tweede hypotheek afsluiten in een bouwdepot

Als je gaat verbouwen kan het zijn dat je verplicht maatregelen moet treffen om je huis te verduurzamen. Bij een ingrijpende verbouwing is het namelijk, vanaf 1 februari 2022, verplicht om een minimale hoeveelheid aan duurzame energie op te wekken. Om huiseigenaren te helpen om te voldoen aan het Europese besluit, is onder andere het Nationaal Isolatieprogramma opgezet

Het direct vrijmaken van verbouwingsruimte is een luxe en niet voor iedereen weggelegd. Het is natuurlijk ook mogelijk een nieuwe hypotheekakte te ondertekenen en een tweede hypotheek af te sluiten. Je tweede hypotheek komt bovenop je huidige hypotheek en je lost deze gewoon annuïtair of lineair af. Wél zal je hypotheekverstrekker toetsen of jouw tweede hypotheek financieel haalbaar is. Daarom maak je bij een tweede hypotheek altijd bijbehorende taxatie- en notariskosten.

 

Als jouw tweede ‘spaarpotje’ beschikbaar is, zal de hypotheekverstrekker jouw geld bewaren in een zogenoemd ‘bouwdepot’. Zo kun je je geld pas uitgeven als de verbouwing en verduurzaming daadwerkelijk begint.

Hypotheek oversluiten voor een verbouwing of verduurzaming

Ook als je op dit moment een hypotheek met een hogere rente hebt, kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Dan is het vaak mogelijk om direct een verbouwing mee te financieren. Ja, je betaalt bij oversluiten vaak een boeterente, maar laat je hier niet direct door afschrikken. Onze adviseurs bekijken graag samen met jou de financiële mogelijkheden en rekenen graag voor je uit wat voor jou de beste opties zijn.

Afspraak maken

Hypotheek afsluiten voor jouw verbouwing en verduurzaming?