Verduurzamen woning: alle ins en outs | Beumer

Verduurzamen woning: alle ins en outs

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 16 augustus 2022

Verduurzamen woning betekent letterlijk ‘duurzaam maken van je huis’, waarin duurzaam staat voor ‘het milieu weinig belastend’. Je woning verduurzamen is goed voor je portemonnee, je wooncomfort én onze planeet. Milieuorganisaties luiden niet voor niets de noodklok: de Co2 uitstoot moet flink verminder worden. We moeten van het gas af. Daarnaast gaan de energiekosten door tekort aan gas door het dak. De verwachting is dat dit voorlopig niet gaat dalen. Wat kunnen we doen om de prijs te laten dalen en de Co2 uitstoot te verminderen? We zetten de mogelijkheden voor het verduurzamen van een woning op een rij.

Hoe verduurzamen woning?

Isolatie

Isolatie wordt door potentiele kopers gezien als een belangrijke verduurzamingsmaatregel. Zorg eerst voor een goede isolatie voordat dat je kiest voor duurzame energiebronnen. Als je de warmte eenvoudig verliest, heeft het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp weinig effect. Effectieve isolatiemaatregelen zijn:

  • Dakisolatie. Als je dak niet goed is geïsoleerd, kan de opstijgende warme lucht gemakkelijk het huis verlaten
  • Vloerisolatie: Met vloerisolatie kan je optrekkende kou van onder de woning beter tegenhouden
  • Spouwmuurisolatie: Met deze manier van isoleren wordt de spouw in de muur gevuld met isoleren materiaal zoals steen – en glaswol
  • HR+ of HR++ glas: Glas zelf isoleert niet goed. HR+ of HR++ glas isoleert tot vijf keer beter dan enkel glas en tot drie keer beter dan dubbelglas. Triple glas isoleert nog 2 maal zo veel.

Zonnepanelen

Of je het er nu mooi uit vindt zien of niet: met zonnepanelen kun je flink besparen op je maandlasten. Op dit moment geldt er een salderingsregeling: voor de overtollige stroom die jij op het elektriciteitsnet zet krijg je net zoveel als wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2025 (2 jaar later dan gepland) wordt deze salderingsregeling afgebouwd.

 

Je krijgt dan dus minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om zelf meer van je zonnestroom te verbruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aanzetten als je zonnepanelen stroom opwekken. Elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen.

 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt nu op 7 jaar. Houdt dus rekening met je toekomst- en verhuisplannen voordat je zonnepanelen aanschaft. Al stijgt de waarde van je huis natuurlijk wel door verduurzaming.

Hybride warmtepomp

Het plaatsen van een hybride warmtepomp is een populaire manier van verduurzaming. Met een warmtepomp verwarm je het grootste deel van het jaar je hele woning door warmte uit de buitenlucht. De pomp werkt optimaal samen met je cv-ketel, die alleen gebruikt wordt voor warm tapwater en bijverwarming als het heel koud is. De warmtepomp voorziet je huis van verwarming, verkoeling en water. Het is een zuinig en compact apparaat waarvan het rendement veel hoger ligt dan bij een CV-ketel.

 

Niet iedereen kan zich een hybride warmtepomp veroorloven. Daarom bestaat het initiatief een hybride warmtepomp deels door je werkgever te laten bekostigen.

Verduurzamen woning

Verplicht verduurzamen woning bij verbouwing

Als je gaat verbouwen kan het zijn dat je verplicht maatregelen moet treffen om je huis te verduurzamen. Bij een ingrijpende verbouwing is het namelijk, vanaf 1 februari 2022, verplicht om een minimale hoeveelheid aan duurzame energie op te wekken. Dit staat in een nieuwe Europese Wet. Onder ingrijpend wordt verstaan dat je minimaal 25% van je woning veranderd, vernieuwd of vergoot.

 

Subsidies

Om huiseigenaren te helpen om te voldoen aan het Europese besluit, is onder andere het Nationaal Isolatieprogramma opgezet. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Verder worden huizenbezitters met een lager of modaal inkomen extra ondersteund. Hiervoor is door het Nationaal Warmtefonds een energiebespaarlening in het leven geroepen.

Nationaal Isolatieprogramma
Verduurzamen met extra hypotheek

Verduurzamen woning met extra hypotheek

Je kunt als koper van een huis maximaal 100% van de koopsom financieren in een hypotheek. In veel gevallen kun je energiebesparende voorzieningen (EBV) meefinancieren in je hypotheek. Dit moet dan wel volledig gebruikt worden voor het verduurzamen van je huis. Door op deze manier extra in energiebesparing te investeren gaan je maandlasten omhoog. Daartegenover staat dat je lagere energiekosten krijgt. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een minimaal jaarinkomen hebben van € 33.000,-. Het isoleren van je huis, een warmtepomp en zonnepanelen worden meegerekend als maatregelen voor verduurzaming woning.   

 

Subsidieregelingen

Als je in je huis wil blijven wonen en deze wilt verduurzamen, dan kunnen je gebruik maken van verschillende subsidieregelingen. Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Wil je weten voor welke subsidies er allemaal zijn voor verduurzamen woning en of je hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op www.energiesubsidiewijzer.nl.

 

Ook kun je de overwaarde van je huis gebruiken om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Je kunt gebruik maken van de verruimde regels voor het vestigen van een hogere hypotheek op je huis Als je duurzame investeringen combineert met andere wensen die je nog hebt zoals een serre plaatsen met dakisolatie, houd je de kosten onder controle. Verduurzamen woning wordt zo een stuk aantrekkelijker.

Energiesubsidiewijzer.nl
Duurzaam nieuwbouwhuis kopen

Duurzaam nieuwbouwhuis kopen

Als je een duurzaam huis wilt zonder extra maatregelen te treffen dan is nieuwbouw wat voor jou. Nieuwbouwhuizen voldoen aan de nieuwste regelgevingen. Zo zijn ze gasloos. De woningen worden op een duurzame warmtebron worden aangesloten. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot geminimaliseerd, draag je bij aan een beter klimaat en betaal je minder voor je energierekening.

 

Duurzaam bouwen

Bij het bouwen van nieuwbouw worden er zoveel mogelijk duurzame bouwmaterialen zoals hout, gerecycled beton en natuursteen gebruikt. Natuurlijk wordt er goed geïsoleerd en de meeste nieuwbouwwoningen hebben driedubbel glas. In Utrecht zijn de nieuwbouwwijken dan ook duurzaam, met veel groen en waterpartijen en meerdere oplaadpunten voor elektrische auto’s. Je bent verzekerd van energielabel A, waarbij A++++ het hoogste haalbare is. Verduurzamen woning is dus voorlopig niet meer nodig.

Nieuwbouwprojecten
Financiering verduurzamen

Meer informatie financiering woning verduurzamen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er flink wat mogelijkheden om je huis te verduurzamen en dit te bekostigen. Meer informatie over het financieren van verduurzaming lees je hier. Je kunt hier ook online een afspraak plannen met een Erkend Adviseur Duurzaam wonen om jouw mogelijkheden te bespreken.

Online afspraak maken