Waarom kiezen voor een meeneemhypotheek – Adviseur Jeroen geeft antwoord | Beumer

Waarom kiezen voor een meeneemhypotheek – Adviseur Jeroen geeft antwoord

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 20 november 2023

Met het oog op de stijgende hypotheekrentes sinds het begin van 2022 komt de meeneemhypotheek nu als een interessante optie naar voren. Deze financiële regeling biedt de mogelijkheid om niet alleen je hypotheekrente, maar ook je huidige rentevaste periode mee te nemen naar je nieuwe koopwoning. Vooral bij aanzienlijke rentestijgingen kan de meeneemhypotheek een aantrekkelijke keuze zijn.

Wat houdt de meeneemhypotheek in?

De meeneemhypotheek, ook bekend als de verhuisregeling of meeneemfaciliteit, geeft je de vrijheid om de geselecteerde rente en rentevaste periode over te hevelen naar je volgende koopwoning. Deze optie wordt voordelig wanneer de hypotheekrente voor je nieuwe woning hoger uitvalt. Het is echter belangrijk te vermelden dat deze regeling alleen van kracht is als je bij dezelfde bank blijft.

Wat als je een duurder huis koopt?

Bij de meeneemhypotheek kun je de hypotheek meeverhuizen voor het openstaande bedrag en gedurende de resterende rentevaste periode. Als dit bedrag niet voldoende is voor je nieuwe woning, kun je een aanvullende hypotheek afsluiten tegen het actuele rentetarief. Hierdoor profiteer je van de lagere rente tot de openstaande schuld van je huidige hypotheek en gedurende de resterende rentevaste periode. Laten we dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld: slim gebruik van de meeneemhypotheek

Stel, in 2020 heb je een hypotheek afgesloten van € 350.000 met een rentevaste periode van 20 jaar tegen een rentetarief van 2%. In 2023 besluit je een nieuw huis te kopen. Je bestaande hypotheek bedraagt nog € 325.000 met een resterende rentevaste periode van 17 jaar. Omdat de huidige hypotheekrente hoger staat dan 2%, is het verstandig om de hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Voor het bedrag dat je bijleent sluit je een nieuwe hypotheek af bij dezelfde hypotheekverstrekker tegen de actuele rentetarieven. Op deze manier ben je voordeliger uit dan een hele nieuwe hypotheek tegen de actuele hogere rente.

Waarom altijd kiezen voor een meeneemhypotheek?

Hoewel de hypotheekrentes sinds het begin van 2022 aanzienlijk zijn gestegen, blijft het verstandig om een meeneemhypotheek te overwegen bij het kiezen van je hypotheek voor je volgende koopwoning. De rentes hebben in het verleden nog veel hogere niveaus bereikt, en met een meeneemhypotheek ben je voorbereid op eventuele verdere stijgingen. Kopers van woningen die een aantal jaren geleden voor deze optie kozen, zijn er nu blij mee.

Nieuwe hypotheek, nieuwe beoordeling

Belangrijk om te weten: hoewel je met een meeneemhypotheek de huidige rente meeneemt voor de resterende rentevaste periode, de geldverstrekker zal opnieuw beoordelen of je in aanmerking komt voor de nieuwe hypotheek. Dit zal afhankelijk zijn van de inkomenssituatie en waarde van de woningen.

Voor verdere vragen of om je mogelijkheden te bespreken, staan we bij Beumer altijd tot je beschikking. Neem contact met ons op via (030) 677 58 00  of plan hier een afspraak.