Tips en valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek | Beumer

Tips en valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 06 februari 2024

Het kopen van een huis is spannend en leuk maar het afsluiten van een hypotheek kan ingewikkeld zijn. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en volledig bewust te zijn van wat deze stap inhoudt. Hieronder een paar tips en valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek.

5 tips

Financiële mogelijkheden

Voordat je begint met het zoeken naar een huis, is het goed inzicht te hebben in je financiële situatie. Hoeveel kun je lenen en welk bedrag kun je elke maand opbrengen? Maak een realistisch overzicht van je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Je kunt dit makkelijk inzichtelijk krijgen met de persoonlijk budgetadviestool van het Nibud.

Geldverstrekkers vergelijken

Ga niet over één nacht ijs. Het loont om rentetarieven en voorwaarden bij verschillende geldverstrekkers te vergelijken, omdat zelfs een klein verschil op lange termijn aanzienlijke invloed kan hebben op de totale kosten van je hypotheek.

Verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen, zoals annuïtair, lineair of aflossingsvrij. Zorg ervoor dat je de voor- en nadelen van elke vorm begrijpt, zodat je de beste optie voor jouw situatie kunt kiezen.

Controleer je maximale hypotheek

Je kunt online verschillende rekentools vinden om je maximale hypotheek te berekenen. Let op, dit gaat om een indicatie. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van veel factoren. Een hypotheekadviseur kan de berekening voor je controleren.

Budget voor bijkomende kosten

Naast de hypotheeksom komen er nog kosten bij voor onder andere de notaris, een taxatie, en eventueel de makelaar. Zorg dat je budget hierop is voorbereid. Je kunt dit namelijk meestal niet meefinancieren.

3 valkuilen

Te hoge hypotheek

Soms ontkom je er niet aan, maar het is verstandig om niet het maximale bedrag te lenen dat je wordt aangeboden. Het is fijner wat lager in maandlasten te zitten zodat je comfortabeler kunt rondkomen.

Geen rekening houden met de toekomst

Je huidige situatie kan veranderen en dit kan extra kosten met zich mee brengen. Denk aan verandering in gezinssamenstelling of als je baan onzeker wordt. Houd hier rekening mee zodat je hypotheek betaalbaar blijft in de toekomst.

Geen onderzoek doen

Het afsluiten van een hypotheek heeft grote impact. Neem dus geen impulsieve beslissing en zorg dat alle opties goed zijn afgewogen. Het niet goed kijken naar bijvoorbeeld de voorwaarden grote gevolgen hebben. 

Oplossing

Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je bij het in kaart brengen van je financiële situatie en gaat op basis hiervan op zoek naar de hypotheek die het beste bij je past. We kunnen meer dan 40 hypotheekverstrekkers vergelijken. Maak online een afspraak.