Kosten huis kopen

Kosten huis kopen. Wat kun je verwachten?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 27 juni 2022

Een huis kopen brengt extra kosten met zich mee. Kopers van een huis moeten rekening houden met de kosten voor het krijgen van het huis op naam en met de financieringskosten. Hoe hoog deze kosten oplopen verschilt en is mogelijk ook nog afhankelijk van je leeftijd. Wij vertellen je graag meer over deze bijkomende kosten. Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract, kun je de financiering regelen en voorbereidingen treffen voor de overdracht bij de notaris. Waarschijnlijk heb je er weken of maanden de tijd voor. Tot de overdracht bij de notaris maak je nog bepaalde kosten en de notaris zelf kost ook geld. Bij de notaris reken je mogelijk ook nog de overdrachtsbelasting af. Wij nemen jou stap voor stap mee in het proces en leggen uit welke kosten je kunt verwachten.

Huizen bezichtigen

Voor jouw zoektocht naar een geschikte woning kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Dit heeft als voordeel dat je een professional achter de hand hebt die kritisch met jou meekijkt en jou kan adviseren over het uitbrengen van een bod. Met de aankoopmakelaar maak je afspraken over zijn of haar hulp en je spreekt ook het tarief af. Een aankoopmakelaar kan op verschillende manieren ondersteuning bieden. We kunnen je daarom geen kostenopgave geven. In een kennismakingsgesprek kan de aankoopmakelaar jou helderheid verschaffen.

Het huis is gekocht, nu de financiering nog

Een hypotheekadviseur brengt jou advies- en bemiddelingskosten in rekening. Het tarief verschilt, maar uitgaande van een onafhankelijk hypotheekadviseur kun je rekening houden met €2.500 tot €3.500 aan kosten. Voor de financiering heb je waarschijnlijk ook een taxatie nodig. Dit zorgt voor een kostenpost van €500 tot €800. Mogelijk laat je ook nog een bouwkundige keuring uitvoeren (ongeveer €750) en moet je een bankgarantie regelen. Deze kosten zijn vaak 1% van het aankoopbedrag. Voor een hypotheek met NHG betaal je ook nog een borgtochtprovisie van 0,6% van het hypotheekbedrag.

Bij de notaris moet je ook nog afrekenen

De notariskosten hebben betrekking op de overdracht van het huis en het vestigen van de hypotheek op het huis. Hiervoor kun je uitgaan van €1.000 tot €1.200 in totaal. Bij de notaris reken je ook af met de Belastingdienst. Je betaalt namelijk 2% overdrachtsbelasting. Jonge kopers tot 35 jaar oud kunnen hiervoor vrijgesteld zijn. De vrijstelling is alleen van toepassing bij een eerste koopwoning en is niet geldig bij woningen met een waarde van meer dan €400.000.

Belastingvoordeel

Een deel van de kosten kun je meenemen in de aangifte inkomstenbelasting over het betreffende jaar. De volgende kosten kun je in mindering brengen op het inkomen:

  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur
  • Notariskosten voor het vestigen van de hypotheek op het huis
  • Taxatiekosten voor de hypotheek
  • Borgtochtprovisie
  • Kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (indien van toepassing)
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte

Door de teruggave betaalt de Belastingdienst eigenlijk mee aan de kosten die je maakt voor het kopen van een huis.

Kosten huis kopen

Nu je inzichtelijk welke kosten er verbonden zijn bij het kopen van een huis is het misschien tijd om uit te zoeken hoeveel je kunt lenen. Als je hulp nodig hebt bij de aankoop van een woning kun je altijd een aankoopmakelaar inschakelen.