Jubelton belastingvrij schenken tot eind 2022 | Beumer

Jubelton belastingvrij schenken tot eind 2022

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 15 augustus 2022

Vanaf 1 januari 2023 is het niet langer mogelijk een grote belastingvrije schenking te doen voor de aankoop van een eigen woning. De zogenaamde 'jubelton' wordt dan verlaagd om in 2024 helemaal afgeschaft te worden. Wie zijn (klein)kind een jubelton wil schenken voor de aankoop van een eigen woning heeft daar nog een paar maanden de tijd voor.

Wat is een jubelton?

De ‘jubelton’ is kortweg een belastingvrije schenking van € 106.671 voor een woning. Deze eenmalige hoge vrijstelling is in 2013 in het leven geroepen om de huizenmarkt een oppepper te geven. Het doel was het woningbezit onder jongeren te stimuleren door kopers minder hypotheek op te laten nemen bij de aankoop van een huis. In de praktijk pakte de regeling anders uit. Jonge starters namen niet minder hypotheek maar kochten juist duurdere huizen. Per 1 januari 2023 gaat de regeling op schop. Wil je dit jaar nog gebruik maken van de jubelton? Lees dan de veelgestelde vragen over de jubelton.

Wat zijn de voorwaarden voor een jubelton?

De ontvanger van het geldbedrag moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De relatie tot de schenker is niet van belang. Het komt regelmatig voor dat (groot)ouders hun (klein)kinderen financieel steunen maar tantes en ooms die geld aan een neef of nicht willen geven is ook mogelijk. Zelfs buren, vrienden en collega’s kunnen een schenking doen of ontvangen. De Belastingdienst ziet echtgenoten, geregistreerd partners en – onder voorwaarden – samenwoners als één persoon. Dat betekent dat ze samen eenmaal een jubelton kunnen schenken aan dezelfde ontvanger en samen ook maar eenmaal een jubelton van dezelfde schenker kunnen krijgen.

Waarvoor mag je een jubelton gebruiken?

De ontvanger mag de schenking gebruiken voor de aankoop van een eigen woning of om de eigen woning te verbouwen, te verduurzamen of te onderhouden. Als de ontvanger al een eigen woning heeft, mag het geld ook gebruikt worden om (een deel van) de eigenwoningschuld af te lossen. Andere bestedingsmogelijkheden zijn de afkoop van het recht van erfpacht van het perceel waarop de eigen woning staat of aflossing van de restschuld van een verkochte eigen woning. De jubelton mag niet gebruikt worden om een tweede huis, een beleggingspand of een vakantiehuis te kopen.

Kan ik mijn overwaarde inzetten om te schenken?

Heb je een woning die veel meer waard is dan je hypotheek? Dan kun je deze overwaarde verzilveren. Bijvoorbeeld door je hypotheken te verhogen of over te sluiten. De overwaarde die vrij komt kun je vervolgens schenken. Vraag je hypotheekadviseur om advies.

Moet ik voor een jubelton naar de notaris?

Je hoeft een hoge schenking voor de aankoop van een woning niet bij de notaris vast te leggen. Maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De ontvanger en schenker spreken samen af dat de jubelton voor de woning wordt gebruikt. Ook moeten zowel de schenker als de ontvanger een schriftelijk bewijs bewaren. Daarnaast moet de ontvanger kunnen aantonen dat hij of zij het geld daadwerkelijk aan de woning heeft besteed. Ook moet de ontvanger aangifte schenkbelasting doen.

Is het slim om dit jaar nog te schenken?

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231, een kwart van de jubelton. Dit bedrag is dan gelijk aan de schenking van €27.231 die je kind sowieso eenmalig mag schenken en die het zelf mag besteden. Als je overweegt een jubelton te schenken, doe je er goed aan dit voor het einde van 2022 te doen. Dit is het laatste jaar dat je dit belastingvrij kunt doen. Ook als je kind nog geen woning heeft gevonden, kun je in 2022 al schenken. Na de schenking heeft je kind twee jaar om het bedrag te besteden aan een eigen woning. Lukt het je kind niet om binnen dit tijdsbestek een eigen woning te vinden? Dan komt de schenking te vervallen.

Advies over belastingvrij schenken

Wil je advies om jouw kind dit jaar nog financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning? Plan dan op korte termijn een afspraak in met één van onze adviseurs. We bespreken graag de mogelijkheden met je en helpen je eventueel nog voor het einde van het jaar de belastingvrije schenking rond te maken. Maak online een afspraak of bel 030-6775800.

 

Bron: Hypotheekshop.nl