Hypotheekrente daalt: wat betekent dat voor jou? | Beumer

Hypotheekrente daalt: wat betekent dat voor jou?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 21 november 2023

De hypotheekrente is de afgelopen week opnieuw gedaald. Dit is de derde opeenvolgende week dat de rente daalt. Maar wat houdt dit precies in? En wat betekent dit voor jou?

 

De daling van de hypotheekrente is zelfs zo groot dat deze tot de top 15 van grootste weekdalingen sinds 2008 behoort. Bijna driekwart van de geldverstrekkers voerde een rentewijziging door. Hierbij koos 1 op de 5 geldverstrekkers ervoor om de rente te verhogen en 4 op de 5 koos voor een rentedaling. Deze daling van de hypotheekrente wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Het Amerikaanse inflatiecijfer is beter dan verwacht, maar ook het uitblijven van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve dragen bij aan de daling van de hypotheekrente.

De gemiddelde rentetarieven voor middellange periodes van vijf tot 10 jaar vast zijn inmiddels met ongeveer 0,15%-0,20% gedaald. De tarieven voor perioden van twintig tot dertig jaar vast zijn bijna met 0,10% gedaald.

Korte rente en lange rente

Er wordt verwacht dat de korte rente (variabel tot twee jaar vast), die wordt beïnvloed door beslissingen van centrale banken, de komende maanden zal stabiliseren. Dit is goed nieuws voor de woningmarkt, waar veel doorstromers te maken hebben met variabele rente voor hun overbruggingsfinanciering of op hun meeneemhypotheek.

Daarentegen zijn de verwachtingen voor de lange rente diverser, die worden beïnvloed door kapitaalmarktrentes. In de komende periode wordt er een lichte daling verwacht. Dit zou positief zijn voor hypotheekaanvragers, aangezien de meeste particulieren hun hypotheekrente voor tien of twintig jaar vastzetten.

Structurele verandering

De gestegen hypotheekrente heeft een structurele verandering teweeggebracht op de hypotheekmarkt. De oversluiters en lange renteperioden zijn verdwenen, en de focus is teruggekeerd naar een termijn van tien jaar vast. Men verhoogt eerder hun hypotheek en blijft wonen of de hypotheek wordt meegenomen bij een verhuizing.

Hypotheekadviseurs

Benieuwd wat dit voor jou betekent en wat de mogelijkheden zijn? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar om je op weg te helpen.