Hypotheekregels 2024: wat verandert er voor jou? | Beumer

Hypotheekregels 2024: wat verandert er voor jou?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 06 november 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf volgend jaar wijzigingen zullen plaatsvinden in de hypotheekregels. Toekomstige huizenkopers van goed geïsoleerde woningen krijgen de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen, met een potentieel verschil tot wel 50.000 euro. Bovendien zal de leenruimte voor alleenstaanden worden verruimd, en vanaf 2024 kunnen oud-studenten die hun studieschuld sneller aflossen een hogere hypotheek krijgen.

Energiezuinig wonen? Meer hypotheek

In 2024 speelt het energielabel een prominentere rol in hypotheekverstrekking, waarbij je extra financiering kunt krijgen voor een energiezuinige woning. Een beter energielabel betekent meer leenmogelijkheden, onder het principe dat je verantwoordelijk meer kunt lenen vanwege lagere energiekosten. Met andere woorden, wat je bespaart op energiekosten, kun je toewijzen aan je hypotheeklasten.

Voor huizen met energielabels E, F en G geldt geen extra leenmogelijkheid. Daarboven neemt de extra leenruimte gestaag toe. Nieuwbouw heeft een streepje voor, omdat het van nature energiezuinig is. Een pas opgeleverde nieuwbouwwoning heeft bijvoorbeeld een A-label met één tot vier plusjes, wat resulteert in de volgende extra leenmogelijkheden:

  • A+ of A++: €20.000
  • A+++: €30.000
  • A++++: €40.000
  • A++++ met een energieprestatiegarantie van 10 jaar: €50.000.

Verduurzaming

Vanaf volgend jaar mag er ook meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met lagere labels. Het extra bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen wisselt tussen de 10.000 en 20.000 euro (voor huizen met energielabels E,F,G).

Meer leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro kunnen straks 16.000 euro extra lenen. Dit is een versoepeling van de huidige regels, waarbij alleenstaanden met een inkomen van ten minste 33.000 euro meer leenruimte hadden.

Hypotheekregels aangepast voor oud-studenten

Het kabinet wil er ook voor zorgen dat oud-studenten met een studielening een hogere hypotheek aan kunnen gaan als ze extra hebben afgelost. Vanaf volgend jaar wordt de impact van een studielening op het afsluiten van een lening aangepast. Dit betekent dat er, in tegenstelling tot nu,  niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld.

De hoogte van de hypotheek wordt straks vastgesteld op basis van wat iemand maandelijks terugbetaalt. Wie al extra heeft afgelost op zijn studieschuld, kan daarmee dus meer lenen.

Conclusie

De versoepeling van de hypotheekregels is een positieve ontwikkeling voor woningkopers. Het maakt het voor mensen met een goed geïsoleerd huis, alleenstaanden en oud-studenten makkelijker om een hypotheek af te sluiten.

Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.