Zorgt de hogere hypotheekrente voor dalende huizenprijzen?

Zorgt de hogere hypotheekrente voor dalende huizenprijzen?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 09 augustus 2022

In het eerste half jaar van 2022 zijn de rentes behoorlijk hard gestegen. Er is sprake van een verdubbeling van rentes in bepaalde rentevast periodes. Voor huiseigenaren kan dit effect hebben op de maandlasten. Huizenkopers merken het in ieder geval.

Begin dit jaar kon je tegen een hypotheekrente van ongeveer 1,75% kiezen voor een vaste rente voor een periode van 20 jaar. Nu moet je uitgaan van een rente van 3,75% of meer voor een rentevast periode van 20 jaar. De huidige rentes zijn nog steeds laag als je ze vergelijkt met tarieven uit het verleden, maar bij het kopen van een huis ga je het verschil zeker merken.

Hoeveel invloed heeft de hogere hypotheekrente op je maandlasten?

Voor de maandlasten maakt een hogere hypotheekrente een groot verschil. De maandlasten bestaan namelijk uit aflossingen en de verschuldigde hypotheekrente. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien wat de verschillen zijn in maandlasten voor een annuïteitenhypotheek.

Voorbeeld

Een stel kocht begin 2022 een huis voor een bedrag van €350.000. Ze kozen voor een rentevast periode van 20 jaar met een rente van 1,75%. De maandlasten: €1.250.

Het stel kocht nu begin juli een huis voor €350.000. Ook nu wordt gekozen voor de rentevast periode van 20 jaar. De hypotheekrente bedraagt 3,75%. De maandlasten komen nu uit op €1.620.

Zorgt de hogere hypotheekrente voor dalende huizenprijzen?

De huizenmarkt is veranderd in de eerste zes maanden van 2022. Het overbieden op huizen gebeurt nog steeds, maar er wordt minder overboden. Ook staan huizen weer langer te koop. De huizenprijzen blijven nog steeds hoog, maar de effecten van de hogere hypotheekrente zijn mogelijk nog niet verwerkt in de huizenprijzen. De hogere hypotheekrente zorgt nu nog niet voor dalende huizenprijzen, maar dat kan de komende maanden of jaren wel gebeuren.

Huizenkopers kiezen voor kortere rentevast periodes

Sinds de hypotheekrente stijgt, valt het op dat meer huizenkopers kiezen voor een kortere rentevast periode. Van oudsher wordt vaak gekozen voor 10 jaar vast. In de afgelopen jaren werd door de extreem lage rente vaker gekozen voor een rentevast periode van 20 jaar. Nu de rente is gestegen, wordt de 10 jaar vast periode weer meer gekozen.

Ook huiseigenaren kunnen last hebben van de hogere hypotheekrente

Huiseigenaren waarvan de rentevast periode afloopt, gaan het ook merken dat de hypotheekrentes nu hoger zijn. Verloopt de rentevast periode? Dan geldt er voor een nieuwe rentevast periode hoogstwaarschijnlijk een hogere hypotheekrente. Neem voor meer informatie over hypotheken contact met ons op. 

Nog steeds zijn de hypotheekrentes laag

De rentes zijn in een korte periode sterk gestegen, maar nog steeds zijn het lage hypotheekrentes. Kiezen voor een rentevast periode van 10 jaar, geeft nu een hypotheekrente vanaf ongeveer 3,5%. In 2013 bedroeg de rente 4,6% en in 2003 zelfs 5,5%. Als we nog verder teruggaan in de tijd, komen we op nog veel hogere hypotheekrentes uit. In 1981 betaalde je gemiddeld meer dan 13%. Laat je dus vooral niet afschrikken door een hogere rente.

De rentestanden zijn hard gestegen, maar dat maakt een huis kopen nog niet direct onmogelijk.

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar? Neem dan contact met ons op.