Is de cv-ketel begonnen met ‘uitsterven’? | Beumer

Is de cv-ketel begonnen met ‘uitsterven’?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 11 januari 2022

De cv-ketel is nog in menig huishouden aanwezig. Niet gek dus dat de cv-ketel andere warmteapparaten, zoals bijvoorbeeld de warmtepomp, ver achter zich laat als we kijken naar verkoopaantallen. Toch lijkt er voor het eerst een verandering op komst.

De cv-ketel is nog in menig huishouden aanwezig. Niet gek dus dat de cv-ketel andere warmteapparaten, zoals bijvoorbeeld de warmtepomp, ver achter zich laat als we kijken naar verkoopaantallen. Toch lijkt er voor het eerst een verandering op komst. Afgelopen jaar werden er namelijk 4,9% minder cv-ketels verkocht dan het jaar daarvoor (2019). Dit wordt geconcludeerd in de Gasmonitor 2021, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmteapparaten, uitgevoerd door Natuur & Milieu.

Verwarmen zonder aardgas

Langzaamaan stappen steeds meer huishoudens over op een aardgasvrij warmteapparaat, zoals een warmtepomp of duurzaam warmtenet. Dit is deels vrijwillig, maar deels ook te wijten aan het feit dat nieuwbouwwoningen steeds vaker vanaf de bouw al aardgasvrij zijn. Bij bestaande bouw zien we dat de cv-ketel nog wel duidelijk de overhand heeft.

Volgens Rob van Tilburg, directeur programma’s bij Natuur & Milieu, is het van belang dat de overheid meer aandacht gaat besteden aan de voordelen van aardgasvrije warmteapparaten. Consumenten moeten hier actiever over worden geïnformeerd om zo de aanschaf van duurzamere opties te stimuleren. Want ondanks dat het aantal verkochte warmtepompen flink is gestegen, gaat de overstap van cv-ketels naar duurzamere warmteapparaten eigenlijk nog te langzaam.

Best of both worlds

Zeker de zogenoemde hybride warmtepompen kunnen een grote rol spelen binnen het verduurzamen van woningen. Een hybride warmtepomp biedt je eigenlijk het beste van twee werelden. In principe verwarmt een hybride warmtepomp je woning door middel van elektriciteit. Echter kan het zijn dat het in de winter te koud wordt om je woning puur middels stroom op temperatuur te houden. Op dat moment, als de warmtepomp het niet meer aankan, springt je cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is dus een combinatie van een (kleine) warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel alleen verwarmt als het écht niet anders kan, levert dit een flinke CO2-winst op.

Meer weten?

De Gasmonitor toont aan wat de stand van zaken is, betreft gasvrij wonen binnen Nederland. Vind jij dit ook een belangrijk onderwerp en wil je graag meer weten over de verduurzaming van woningen? Download dan hier de volledige Gasmonitor.

Beumer | Huis verhuren | Verhuur | Jouw makelaar in de regio Utrecht Nieuws

Stay tuned & schrijf je in