5 tips voor een succesvolle onderhandeling | Beumer

5 tips voor een succesvolle onderhandeling

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 03 oktober 2023

Onderhandelen is een kunst, maar met een beetje voorbereiding kun je je kansen op een goede deal vergroten. In deze blog delen we 5 tips met je die je helpen om succesvol te onderhandelen bij het kopen van een huis.

Tip 1: wees goed voorbereid

Voordat je een bod uitbrengt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Doe onderzoek naar de woningmarkt en de waarde van het huis dat je wilt kopen. Zo weet je wat een realistisch bod is. Door je nog voor de aankoop van je nieuwe huis te laten adviseren door een van onze hypotheekadviseurs, weet jij precies wat je kunt bieden en wat dat betekent voor jouw maandlasten.

Tip 2: bepaal hoeveel je maximaal wilt betalen

Bedenk vooraf hoeveel je maximaal wilt betalen voor het huis. Dit is je weerstandspunt. Laat je niet verleiden om daaroverheen te gaan, ook al lijkt de verkoper bereid om toe te geven. Dit staat los van hoeveel je kunt betalen. Houd het hoofd koel en wees realistisch.

Tip 3: twijfel niet

Als je een bod uitbrengt, wees dan stellig. Laat niet doorschemeren dat je bereid bent om te onderhandelen over de prijs. Emotie kost namelijk geld.

Tip 4: wees bereid om toe te geven

Het is onmogelijk om alles te krijgen wat je wilt. Wees bereid om toe te geven op bepaalde punten, zoals de datum van oplevering of de roerende zaken die bij de woning worden geleverd.

Tip 5: loop weg als het niet goed voelt

Als je merkt dat de onderhandelingen een kant opgaan waar je je niet lekker bij voelt, stap er dan uit. Geen deal is beter dan een slechte deal.

Conclusie

Met een beetje voorbereiding en de juiste strategie kun je een goede deal sluiten voor het kopen van een huis. Blijf vriendelijk en beleefd, maar wel assertief. Luister goed naar de verkoper en probeer zijn of haar belangen te begrijpen. Wees bereid om compromissen te sluiten, wees geduldig en geef niet te snel op. Vind je het lastig om objectief te blijven, dan doe je er goed aan een aankoopmakelaar in te schakelen.