Overbieden of niet? Check vooraf je budget | Beumer

Overbieden of niet? Check vooraf je budget

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 29 augustus 2023

Overbieden of niet? Als je van plan bent een huis te kopen dan is de kans groot dat je moet overbieden om een kans te maken. Je bent niet de enige die op zoek is naar een nieuwe woning. Er is veel vraag naar koopwoningen, maar het aanbod is beperkt. Om toch een goede kans te maken om je droomhuis te bemachtigen, wordt vaak boven de gevraagde prijs geboden. Maar waar moet rekening mee houden qua hypotheek?

 

Als je een hypotheek nodig hebt om een huis te kopen, zijn er regels waar je je aan moet houden. Eén van die regels is dat je hooguit hetzelfde bedrag kunt lenen als het huis waard is. Als een huis bijvoorbeeld getaxeerd is op 350.000 euro, dan kun je maximaal dat bedrag lenen. Het gevaar van overbieden is dat je het benodigde bedrag niet aan hypotheek krijgt. Denk er dus goed over na of je wilt overbieden of niet.

Hoe financier je een bod boven de vraagprijs?

Wanneer een huis te koop wordt gezet, wordt er een vraagprijs vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor het huis wordt aangeboden, maar het komt niet altijd overeen met de taxatiewaarde van het huis. De strategie voor de prijsbepaling wordt samen met de verkopers besloten door de makelaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat het bepalen van de waarde geen exacte wetenschap is. Verschillende taxateurs kunnen uiteenlopende waarderingen geven voor hetzelfde huis. Of het mogelijk is om een bod boven de vraagprijs te financieren met een hypotheek, hangt af van de getaxeerde waarde en of je voldoende eigen middelen hebt om een deel van de aankoopprijs vanuit je spaargeld te kunnen betalen.

Voorbeeld

Of het mogelijk is om een bod boven de vraagprijs te financieren met een hypotheek, hangt af van de getaxeerde waarde en of je voldoende eigen middelen hebt om een deel van de aankoopprijs vanuit je spaargeld te kunnen betalen. We lichten de scenario's graag toe aan de hand van een voorbeeld.

Hogere taxatiewaarde

Stel je voor dat je een huis hebt bezichtigd met een vraagprijs van € 400.000. Omdat er veel interesse is voor dit huis, besluit je een bod van € 440.000 uit te brengen. De verkopers gaan akkoord en het voorlopige koopcontract wordt ondertekend. Nu is het tijd om de hypotheek te regelen. Op verzoek van de bank waar jij je hypotheek aanvraagt wordt een taxateur ingeschakeld. Deze taxateur bepaalt de waarde van het huis. Als de taxatie uitkomt op € 440.000 of meer, heeft het hogere bod geen invloed op de financiering vanwege de waarde van het huis.

Lagere taxatiewaarde

Laten we nu een scenario bekijken waarin de taxateur een lagere waarde vaststelt. Je hebt nog steeds € 440.000 geboden, maar volgens de taxateur is het huis eigenlijk € 400.000 waard (dit bepaalt de waarde van het onderpand voor de hypotheek). In dit geval kun je slechts een hypotheek krijgen voor maximaal € 400.000. Het overige bedrag moet je zelf financieren met eigen middelen. Als je het bod hebt gedaan onder voorbehoud van financiering, heb je de mogelijkheid om de koop te annuleren als het niet lukt om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop. Dit geeft je een uitweg als de financiering niet rondkomt.

Wat als je geen voorbehoud voor financiering hebt

Als je de aankoop doet zonder voorbehoud van financiering, betekent dit dat je vastzit aan de aankoop. Als de hypotheek niet af te sluiten is, moet je in dat geval tóch onder de koop uit. Om dergelijke situaties op te vangen, is er een boeteclausule in het koopcontract opgenomen. Deze boete is meestal 10% van de aankoopprijs. Als we uitgaan van een aankoopprijs van € 440.000, komt de boete dus neer op € 44.000.

Hoeveel moet je overbieden in Utrecht?

In het tweede kwartaal van 2022 werd 93% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In 2023 ziet het er gunstiger uit voor potentiële kopers: in het tweede kwartaal werd 54% boven de vraagprijs verkocht.  Dit betekent niet dat dit voor elke type woning geldt, in het geval van een vrijstaande woning wordt er gemiddeld 29% boven de vraagprijs betaald.  Zorg dat je niet te veel betaalt en neem een aankoopmakelaar mee. Die volgt de markt op de voet en weten hoeveel overbieden noodzakelijk is om een huis te bemachtigen.

Conclusie: overbieden of niet?

Zoals eerder gezegd is overbieden in een krappe markt eerder regel dan uitzondering. Het is veiliger om niet over te bieden, maar soms is het noodzakelijk om een huis te kunnen bemachtigen. Zorg er altijd voor dat je helder hebt hoeveel je budget is en hoeveel je dus over kunt (over)bieden. Dat kun je online berekenen maar als je een precieze berekening wilt kun je beter in gesprek met één van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen je precies laten weten hoeveel je kunt lenen en hoeveel je dus op een woning kunt bieden. En als jij zeker weet dat je het huis kunt betalen, maak dan extra kans met een bod zonder voorbehoud van financiering? Snelheid en zekerheid voor de verkoper, dat maakt indruk!