Hoe staat de woningmarkt in Europa ervoor?

Hoe staat de woningmarkt in Europa ervoor?

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 05 mei 2025

De huizenprijzen in Nederland zijn hoog. Veel woningzoekers merken dat dagelijks, met name alleenstaanden. Maar hoe zit het met de woningmarkt in Europa? Is wonen daar beter betaalbaar? Of kampen onze buren met dezelfde problemen? De woningmarkt in Europa laat opvallende verschillen zien, maar ook overeenkomsten. We nemen je mee langs de belangrijkste inzichten uit het onderzoek van ABN AMRO, gebaseerd op gegevens van Eurostat.

Nederland: flinke prijsstijging, maar niet de hoogste

De Nederlandse huizenprijzen zijn in de afgelopen 10 jaar met 48% gestegen volgens de ABN AMRO. Daarmee staat Nederland in de Europese middenmoot. Nederland doet het daarmee dus nog relatief goed. In Portugal stegen de prijzen met maar liefst 85%. In België was de stijging veel gematigder: slechts 6,5% in tien jaar tijd.

Inkomen speelt een grote rol

De prijsontwikkeling op de woningmarkt hangt sterk samen met de inkomensgroei. Naarmate mensen meer verdienen, kunnen en willen zij ook meer betalen voor een woning. In Nederland zijn de inkomens de afgelopen tien jaar met 36% gestegen. Daarmee staat ons land op de veertiende plaats binnen Europa en bevinden we ons in de middenmoot vergeleken met andere landen. De hoogste inkomensgroei werd vooral in Oost-Europese landen gemeten. Litouwen spant de kroon met een toename van maar liefst 148%. Deze sterke groei is verklaarbaar: in veel van deze landen lagen de prijzen van goederen en de loonkosten jarenlang aanzienlijk lager dan in de rest van de EU.

Hypotheekregels verschillen per land

In Nederland kun je een groot deel van de woningwaarde financieren met een hypotheek. In veel andere landen is dat anders: daar moet je vaak een aanzienlijk deel van de koopsom zelf op tafel leggen. De koopdrempel ligt in die landen dus hoger, wat leidt tot minder concurrentie en daarmee minder druk op de woningmarkt. Hierdoor hebben kopers in het buitenland vaak een sterkere onderhandelingspositie. In Nederland daarentegen is er sprake van een verkopersmarkt.

Daarnaast is Nederland vrij gul als het gaat om subsidies voor huisvesting. Een bekend voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek, waarmee huiseigenaren een deel van de betaalde rente kunnen terugkrijgen via belastingvoordeel. In 2022 gaf Nederland bijna 1,2% van het bruto binnenlands product uit aan ondersteuningsmaatregelen voor de woningmarkt. Ter vergelijking: in Luxemburg lag dit percentage op slechts 0,23%, zes keer zo weinig.

Extra kosten steeds belangrijker

Niet alleen de woningprijs is van belang, ook de bijkomende kosten, zoals energielasten, spelen een grote rol. Deze kosten hangen sterk af van de kwaliteit van de woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt al snel voor een lagere energierekening. Uit onderzoek van Eurostat blijkt dat Nederlandse woningen over het algemeen van hoge kwaliteit zijn. In veel andere Europese landen is die kwaliteit aanzienlijk lager. Dit draagt eraan bij dat Nederlandse huishoudens minder vaak in financiële problemen komen en over het algemeen financieel gezond zijn.

Woningmarkt in Europa in beweging

De woningmarkt in het buitenland laat een gemengd beeld zien. In sommige landen stijgen de prijzen snel, terwijl elders juist sprake is van stabilisatie. Factoren zoals inkomensontwikkeling, hypotheekregels en de kwaliteit van de woningvoorraad bepalen samen hoe betaalbaar en bereikbaar een woning is. Eén ding is zeker: de uitdagingen op de woningmarkt zijn niet uniek voor Nederland – ze spelen helaas in heel Europa.

Ben je benieuwd wat deze ontwikkelingen maar ook de lokale ontwikkelingen betekenen voor jouw kansen op de Utrechtse woningmarkt? Neem dan gerust contact op met één van onze makelaars. Wij denken graag met je mee.