Een nieuwe woning kopen, voordat je de oude hebt verkocht: gevolgen en tips | Beumer

Een nieuwe woning kopen, voordat je de oude hebt verkocht: gevolgen en tips

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 24 oktober 2023

Het kopen van een nieuwe woning voordat je je oude woning hebt verkocht, kan een stressvolle situatie zijn en kan leiden tot financiële en emotionele uitdagingen. Gelukkig zijn er manieren om met deze situatie om te gaan en risico’s te minimaliseren.

Gevolgen

Een belangrijk gevolg van het kopen van een nieuwe woning, voordat je de oude hebt verkocht zijn de dubbele woonlasten. Zo moet je maandelijks twee hypotheken betalen, wat een aanzienlijke financiële druk kan zijn.
Verder heb je ook beperkte financiële mogelijkheden. Doordat je nog in het bezit bent van twee huizen, heb je minder geld beschikbaar voor andere uitgaven, zoals leningen of investeringen.
Een ander gevolg is dat je gedwongen wordt om je oude woning tegen een lagere prijs te verkopen om van de dubbele lasten af te komen.

4 tips om dubbele lasten te vermijden

Er zijn een aantal tips om dubbele lasten te voorkomen:

 1. Financiële planning
  Voordat je een nieuw huis koopt, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van je financiële situatie. Maak een realistische schatting van de tijd die waarschijnlijk nodig is om je oude woning te verkopen en beoordeel of je voldoende middelen hebt om de dubbele hypotheeklasten gedurende die periode te dragen. Als dit een probleem lijkt te worden, overweeg dan zorgvuldig of het verstandig is om eerst een nieuwe woning te kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht.
 2. Overbruggingskrediet
  Een overbruggingskrediet, ook bekend als een overbruggingshypotheek, kan een oplossing zijn om de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning te overbruggen. Hiermee leen je tijdelijk het bedrag dat vrijkomt uit de verkoop van je huidige woning. Zodra de oude woning is verkocht, worden het overbruggingskrediet en de oude hypotheek afgelost, waardoor je alleen nog de hypotheek van je nieuwe woning hebt.
 3. Verhuur je oude woning
  Als je verwacht dat het wel even kan duren voordat je oude woning is verkocht, overweeg dan om deze tijdelijk te verhuren. Dit mag meestal niet zonder toestemming van de bank en vaak biedt de bank dan een verhuurhypotheek aan, dus houd hier rekening mee.
 4. Flexibiliteit
  Wees zowel flexibel bij het verkopen van je oude woning als bij het aankopen van je nieuwe woning. Sta bij de verkoop van je oude woning open voor verschillende mogelijkheden, als prijsonderhandelingen, het aanbieden van extra’s aan potentiële kopers of denk aan andere voorwaarden die het kopen van jouw woning aantrekkelijker maken.
  Maar ook voor het kopen van je nieuwe woning kun je proberen te onderhandelen over de voorwaarden, zoals een betalingsregeling of een lagere koopsom.

Conclusie

Kopen voordat je hebt verkocht, kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je deze situatie beheersen en van je nieuwe woning genieten zonder dat de oude een last wordt.

Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.