De ins en outs van een lineaire hypotheek | Beumer

De ins en outs van een lineaire hypotheek

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 14 augustus 2023

Sta je op het punt om jouw droomhuis te veroveren? Terwijl je jezelf onderdompelt in de wereld van hypotheken, kom je voor een cruciale tweesprong te staan: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Deze hypotheekvormen komen beiden in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Hoewel de meeste huizenkopers neigen naar de annuïteitenhypotheek, is het de moeite waard om ook de lineaire hypotheek te overwegen. Hoewel dit niet voor iedereen de meest geschikte keuze is, kan het voor jou wellicht gunstig zijn. De lineaire hypotheek biedt namelijk aanzienlijke voordelen die niet altijd bekend zijn.

Waarom zou je kiezen voor de lineaire hypotheek?

Deze hypotheekvorm is de juiste keuze als je wilt profiteren van hypotheekrenteaftrek en als je snel van je hypotheekschuld af wilt zijn. Het nadeel is dat de maandelijkse lasten gedurende de eerste tien jaar van de looptijd relatief hoog zijn. Dit komt doordat je in de eerste helft van de looptijd meer aflost op de hypotheekschuld dan bij een annuïteitenhypotheek. Over de gehele looptijd gezien is de lineaire hypotheek echter voordeliger. Door de snellere aflossing dalen je rentelasten namelijk over de volledige looptijd, waardoor je ook beter bestand bent tegen mogelijke dalingen in de woningprijzen.

Zorgt de lineaire hypotheek voor volledige aflossing?

Ja, gedurende de looptijd los je de volledige hypotheekschuld af. De hypotheekschuld wordt simpelweg verdeeld over de looptijd, wat resulteert in het maandelijkse aflossingsbedrag. Stel bijvoorbeeld dat je een hypotheekschuld hebt van € 324.000 en een looptijd van 30 jaar. Dan bedraagt de maandelijkse aflossing: € 324.000 / 360 maanden = € 900 per maand.

Wat is de beste keuze: annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

De annuïteitenhypotheek wordt doorgaans vaker gekozen en daar is een goede reden voor. Bij deze optie zijn de aanvankelijke maandlasten lager en deze blijven, zolang de rente niet wijzigt, gelijk gedurende de looptijd. De lineaire hypotheek daarentegen begint met hogere lasten, die geleidelijk afnemen naarmate de tijd vordert. Vooral als de hypotheek zwaar op je weegt, is de annuïteitenhypotheek wellicht een verstandigere keuze.

Wanneer is de lineaire hypotheek geschikt?

De lineaire hypotheek is geschikt als je geen probleem hebt met hogere aanvangslasten. Deze hypotheekvorm is bijzonder geschikt voor woningeigenaren die met pensioen gaan tijdens de looptijd van de hypotheek. Aangezien je inkomen waarschijnlijk zal dalen na je pensionering, kunnen de initiële hoge aflossingen ervoor zorgen dat je geen zware lasten hebt na je pensioen.

Kan ik extra aflossen bij een lineaire hypotheek?

Naast de reguliere maandelijkse aflossingen is het ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen op de hypotheekschuld. Houd er wel rekening mee dat er een maximaal bedrag is dat je extra kunt aflossen zonder een boete te riskeren. In de meeste gevallen kun je jaarlijks 10% tot 20% van het oorspronkelijke hoofdbedrag extra aflossen. Bij een initiële hypotheekschuld van € 400.000 zou dit betekenen dat je jaarlijks € 40.000 tot € 80.000 extra kunt aflossen.

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je meer weten over hypotheekvormen of heb je hulp nodig bij het afsluiten van een hypotheek? Bespreek je situatie met één van onze hypotheekadviseurs om de beste keuze te maken. Hypotheekbeslissingen blijven altijd maatwerk zijn.

Overweeg je een lineaire hypotheek of heb je hulp? Bespreek dan je situatie met een hypotheekadviseur om de beste keuze te maken, aangezien hypotheekbeslissingen altijd maatwerk zijn.