7 belangrijke vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

Zorg dat je niets mist: 7 belangrijke vragen om te stellen tijdens een bezichtiging

Group 102

Stay tuned • Stay tuned Stay tuned • Stay tuned

Artikel geschreven op 02 mei 2023

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, is het bezichtigen van huizen een spannende en leuke gebeurtenis. Je staat mogelijk in het huis van jouw toekomst, dus het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Er komen tijdens een bezichtiging veel dingen op je af, dus zorg ervoor dat je de volgende vragen stelt om een compleet beeld van de woning te krijgen.

1.Hoe lang staat de woning te koop?

Hoewel de duur niet altijd van belang lijkt, kan het wel degelijk relevant zijn. Als de woning al geruime tijd te koop staat, kan de eigenaar eerder akkoord gaan met een lager bod omdat hij sneller van de woning af wil. Het kan ook betekenen dat de woning minder populair is. Ga op zoek naar de reden waarom het huis niet eerder is verkocht.

2. Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden? Als de verkoper al een andere woning heeft gevonden, is de kans groot dat hij snel van de huidige woning af wil. Dit kan voordelig zijn voor jouw openingsbod. Als de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en dus geen haast heeft met de verkoop, kan jouw openingsbod hoger zijn. Vraag daarom naar de situatie van de verkoper.

3. Waarom wordt een woning verkocht?

Waarom wordt de woning verkocht? Probeer erachter te komen waarom de verkoper de woning verkoopt. Het kan zijn dat de reden voor jou juist een reden is om de woning wel te kopen. Probeer ook te achterhalen hoe lang de verkoper in de woning heeft gewoond.

4. Hoe is de buurt om in te wonen?

Vraag naar de wijk, de buren en de omgeving. Wat vond de verkoper wel prettig en wat juist niet? Hoewel je de buurt misschien al kent, weet je natuurlijk nooit wie je buren worden.

5. Welke kosten brengt de woning met zich mee?

Voor iedere woning moeten gemeentelijke lasten betaald worden, maar ook gas en elektra. Wat betaal je bijvoorbeeld aan de Vereniging van Eigenaren bij de koop van een appartement? De onderhoudskosten zijn ook een belangrijk punt van overweging.

6. Zijn er veel gegadigden?

Als je weet hoe populair de woning is, weet je of een snelle actie gewenst is of dat je rustig kunt gaan zitten en heroverwegen. Op basis van de populariteit kun je ook besluiten om wel of geen voorwaarden op te nemen in een voorlopig koopcontract.

7. Kan ik spullen overnemen?

Vraag gerust naar de roerende zaken van de woning die de verkoper niet achter hoeft te laten, maar waar je wel interesse in hebt. Maak er afspraken over met de verkoper.

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die je tijdens een bezichtiging kunt stellen. Maak voorafgaand aan de afspraak een lijst met al jouw vragen, zodat je alles uit de bezichtiging kunt halen en met een compleet beeld naar huis gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk! Je kunt natuurlijk ook een aankoopmakelaar meenemen. Die kan je al meer vertellen over huis en zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet.